Herinneringen aan oude Khmer beschaving

De tijd dat Cambodja een hoge welvaart en beschaving kende, is lang vervlogen. We genieten van de indrukwekkende overblijfselen van deze Khmer beschaving, maar zijn geschrokken van armoede en slechte hygiëne in het huidige Cambodja en lijden daar ook zelf onder. Rob vindt: “Het is boeiend en interessant, maar ik zal blij zijn, als we over een paar dagen Cambodja weer verlaten.”

Waar nu Cambodja is, lag eens het zwaartepunt van een groot en machtig Khmerrijk, waar opeenvolgende koningen als goden regeerden. Elke koning bouwde zijn eigen tempel, mooier, groter dan de vorige, tempels die nu allemaal op de Unesco lijst staan en destijds aan de zogenaamde `Koningsweg` lagen die in zuid Laos begon. Onderweg vanaf zuid Laos bezochten we al 2 bijzondere tempelcomplexen aan deze vroegere Koningsweg. De hoofdstad van het rijk verplaatste zich in de loop der eeuwen ook langs de Koningsweg. Rond 1200 bereikten Khmer architectuur en kunst zijn hoogtepunt in Angkor, nabij de huidige Cambodjaanse stad Siem Reap, waar we nu zijn.

Angkor is een groot, archeologisch park van wel 400 km2. De belangrijkste (Hindoe) tempel, Angkor Wat, is het grootste, religieuze monument ter wereld! Ook de voormalige koningsstad Angkor Thom is groots. Bouwstijlen en motieven zijn kenmerkend voor de Khmer kunst en vol symboliek: bouw in terrassen, galerijen, torens, rood metselwerk van tropische kleisteentjes, reliëfs in zandsteen van goden, dieren en slagvelden, deels goed bewaard, voor zover het oerwoud het niet overwoekerde. Bijzonder om je bij die grandeur de oude beschaving voor te stellen; in alle rust hangt er een geheimzinnige, mystieke sfeer. Weinig is nog gerestaureerd, veel wordt provisorisch gestut en vaak mag je gewoon overal in en op klauteren.

Siem Reap is groot en druk, heeft maar liefst 600 hotels; het centrum is een grote toeristenkermis. Jaarlijks bezoeken ruim 1 miljoen mensen Angkor Wat. We zitten in een kleinschalig, aangenaam hotel en maken deze dagen 3 fietstochten (lekker zonder bagage) door het Angkor park om de hoogtepunten te bezoeken. Ondertussen genieten we hier van wat we in dollarwinkels kunnen kopen: brood met kaas, muesli, pindakaas, yoghurt, chocola!!

Al op onze eerste fietsdag in Cambodja, 6 dagen geleden, kregen we beiden acute darmproblemen. Onhygiënische omstandigheden hier, veel armoede. Grote families leven overdag onder hun houten huis. Waar kippen en varkens rondscharrellen, wast oma haar haar, wiegt mama haar baby, zaagt vader het hout. Dat hebben we nog niet eerder gehad, dat het te gênant voelde om het fototoestel te pakken. Maar ook mensen die het duidelijk beter hebben, een mooier huis, leven in hun rotzooi, liggen in hun woonkamer tussen afval, etensresten, ronddweilende kleren. Waar Diane zich in Nederland druk maakt over afvalscheiding, wordt hier alles op het erf en in de berm geflikkerd. Op de markten in de grotere plaatsen, word je onpasselijk van al het vlees, vaak compleet met kop en staart, dat open en bloot vol vliegen rauw in de zon ligt te bakken.

De mensen zijn wel heel aardig, komen direct met stoeltjes aan, zodat we even kunnen zitten met een vers geperste rietsuiker shake of een kokosnoot. Naast het fietsen langs mooie, groene landschappen en landbouwgronden, is dat wel het leukst: gewoon ergens in een dorp of op een kruispunt een tijdje zitten kijken wat er allemaal gekocht, verkocht, geruild wordt, ons verbazen over de volgepakte scooters (een knorrend varken op z`n rug achterop!) en ondertussen terugzwaaien naar families die op boerenwagens langstrekken.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Stroomafwaarts door Laos

Klimmend door landelijk noord-Laos

De route