Stroomafwaarts door Laos

Fietsen over de vriendschapsbrug van Thailand naar Laos is streng verboden. De fietsen gaan met je mee in de shuttlebus over de grens. Vervolgens de papierwinkel  van de visa; je  bent zo anderhalf uur verder, maar dan zie je ook ‘welcome to Laos’. In Laos en Cambodja rijdt men rechts als voormalige koloniën van Frankrijk. Ook kom je hier regelmatig een soort stokbroodje en croissants tegen.
Fietsen naar Pak Beng is geen optie. Daarom namen we de ‘slow boat’ over de Mekong met de fietsen op het dak van de boot. Gelukkig waren we op tijd en hadden goede plaatsen, want de boot kwam mudvol  met vooral  jonge, westerse backpackers. Naast mooie uitzichten op de rivier en de oevers zagen we tijdens de 6 uur durende tocht ook gebeuren hoe de slow boat veranderde in een party boat (not our cup of tea ;-) omdat een flink deel  van de opvarenden zich het beer Lao en meegebrachte Thaise rum goed deed smaken.
Na een prima nacht in een mooie bamboe lodge met `s ochtends uitzicht op badderende olifanten in de Mekong, fietsten we vandaag  onze eerste etappe in Laos. De route voerde langs een rivier en vervolgens door een landbouwgebied met veel bananen. Het asfalt is af en toe slecht, huizen zijn regelmatig schamele hutjes, winkeltjes rommelig in een huiskamer en kinderen zijn armoedig gekleed, maar zó enthousiast, als ze ons zien: Sabaydee, good morning, bey bey, zwaai, zwaai! Vanaf morgen gaan we verder in een aantal pittige etappes naar de stad Luang Prabang die op de werelderfgoed lijst staat en waar we  vrijdag  hopen aan te komen. Het is wel duidelijk dat verblijf hier een stuk eenvoudiger is dan in die sfeervolle Thaise hotels en resorts, waar het handdoek vouwen tot kunst is verheven.























Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Klimmend door landelijk noord-Laos

De route