De smaak van Azië - food special!

Je hebt curries en curries, geel, rood, oranje, groen. Rob is een groot liefhebber en fijnproever van curries geworden. Thuis zullen we er ons in moeten gaan bekwamen zelf curries klaar te maken. Diane is een avontuurlijke eter, steeds in voor nieuwe smaken, gerechten, groente en fruit dat we nog niet hebben geproefd. Dan eet je de ene keer een soort omeletkoek met jonge mosselen, dan weer gewokte bamboescheuten en als toetje een groen, zoet balletje, waarin je maïs en kokos herkent. Heerlijk fruit eten we: lichtzoet jackfruit, sappig drakenfruit, verse maracuja zo van de klimplant en ook de soorten op de foto. Wie weet (wij niet) welk fruit dat is, mag het zeggen! Die gele is een soort fris-zure mango en dat rood-bruine vruchtvlees had wel iets weg van amandelspijs. We proefden die smaak eerder in een toetje.
De sprinkhanen houden we erin! Die zijn zo lekker, knapperig en zout, mmm. Met de enorm hoge temperaturen van deze week, 34 – 35 graden in de schaduw, is het belangrijk dat we goed zout eten. Soep is goed, maar snacks gaan er ook goed in. Ons favoriete Thaise supermarktje, de 7Eleven, bestaat voor echt de helft uit snacks: 1 gangpad aardappelchips, 1 gangpad alle soorten zeewierchips (daar zijn ze hier veel verder mee dan bij ons)  en dan nog veel sortering in vischips én, onze gezonde favoriet voor onderweg, knapperige  en gekruide erwten en bonen!

Erg leuk vinden we de avondmarkten in een stad, vol kraampjes waar je je eten, ook soep en saus, in zakjes meekrijgt; wat een levendig gebeuren! Vele Thai scoren hier hun avondmaaltijd. Het avontuurlijke eten valt natuurlijk ook weleens tegen, eerlijk is eerlijk. “Dit zijn groenten???”, Ja groenten, klinkt er in zeer gebrekkig Engels. Blijkt in de hotelkamer de stevige groentesaus vol slakkenhuizen te zitten! We laten ons niet kennen, zuigen aan de slakken, peuteren met een puntmes… Na 10 slakken pp vinden we dat we ons genoeg geweerd hebben!

We fietsen nu al dagen in Thailand langs de Mekong, door de landbouwgebieden  van de vruchtbare uiterwaarden, door tunnels van rubberbomen, kort over leuke stukjes boulevard, langer over binnenwegen, waar het drogen van pas geoogste rijst een groot deel van de weg vergt. Specifiek in deze streek blijkt het soep-barbecueën immens populair te zijn. In de rand van het omgekeerde vergiet brouw je je eigen soep en op de gaatjes bbq je tofu, vis of vlees; een leuke, doch warme bezigheid bij deze tropische temperaturen!

M.b.t. Diane’s nieuwe achterwiel, moesten we alweer dealen met zowel een geknapte, als een losse spaak; de wegen zijn hier vaak zo slecht, stukgereden door zware auto`s beladen met zand uit de Mekong. We moeten ons steeds aanpassen aan de gebeurtenissen. Deze sabbatical is een en al oefening in meeveren, en als positieve tegenhanger van de onvermijdelijke tegenvallers, veren we op, als we halverwege de etappe in een dorps café met continue aanloop, genieten van een ijskoude versnapering, of `s avonds de restauranthouder ons verrast met een geweldige vis die hij eerder op de dag zelf heeft gevangen in zijn bootje op de Mekong.




Reacties

  1. Leuk om zo te volgen Rob, wat een bijzondere ervaring. Groet ook voor je vrouw. Nicolette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke, blog, het water loopt in m'n mond ! Die groene vrucht ken ik, dat is een annona, een beetje de smaak van een peer maar dan romiger, heerlijk !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zoetzak in Nederland (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoetzak)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bijzonder Diane en Rob om jullie reis zo te volgen! Het kwam er eindelijk van om de blog op te zoeken....wat een ervaringen en avontuur! Ik blijf nu lezen, want ik heb jullie gevonden😊 Heil en zegen gewenst voor jullie verdere reis, dat lijkt me een goede wens gezien wat jullie al meegemaakt hebben! Liefs, Jody

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Diane & Rob, wat leuk om te lezen wat jullie allemaal beleven!
    Hartelijk dank voor de mooie kaart.
    Wij wensen jullie een hele fijne decembermaand, veel liefs van Aad en Ineke en van ...... Sinterklaas.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Stroomafwaarts door Laos

Klimmend door landelijk noord-Laos

De route